Er op uit


Restaurants

Lochem en omgeving hebben heel veel horecagelegenheden. Uiteraard hebben wij inmiddels een aantal ervaringen opgedaan die we graag willen delen.


Witte Wieven

Restaurant en spelerij de Witte Wieven is een landelijk restaurant waar prijs en kwaliteit hoog in het vaandel staan. U kunt er terecht voor een heerlijke kop koffie, een heerlijke lunch of een fantastisch diner. Theo en Miranda zijn inmiddels goede bekenden van ons geworden. We eten er graag. Bourgondische glazen wijn en voortreffelijk eten. Er is een binnen- en buitenspeelruimte voor de kinderen.


Bosloods 1873

Restaurant en terras Bosloods 1873 is gelegen op het landgoed Kasteel Vorden. Een prachtige locatie waar U de hele dag terecht kunt voor een ontbijt, koffie, lunch, borrelplank of een High Tea. Zeker de zelfgebakken taarten zijn aan te te raden evenals de heerlijke pannenkoeken. In de zomer een prachtig terras en in de winter heerlijk binnen bij een knapperend haardvuur.

www.bosloods1873.nl


Chun-Lin

Een bijzonder goed oriëntaals restaurant in Barchem. We kiezen hier meestal het verrassingsmenu. Ontzettend gastvrije mensen. Een restaurant met een zeer hoge kwaliteit en dat geldt zeker ook voor het afhaalrestaurant.


Dubbel Dutch

Op Europarcs de Achterhoek hebben we Dubbel Dutch. Het is een gezellig restaurant waar je heerlijk kunt eten. we komen hier regelmatig. Er is sprake van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het grote voordeel is dat je er te voet naar toe kunt gaan en dus ook wat kunt drinken. 


Scholten

Eetcafé Scholten in de Bierstraat in Lochem. Een heel gezellig restaurant ingericht in de stijl van vroeger achter het oude gemeentehuis. Ze hebben heerlijke soepen en de prijzen zijn netjes. Het historische pand ernaast is ingericht als restaurant  "het Raeddhuys"", de wat chique afdeling van het restaurant. De moeite waard om er een keer te eten.

www.eetcafescholten.nl


De Babbelaer

Een sfeervol ingericht donkerbruin eetcafé met Leffe van de tap. Leuke eettafel in een soort bibliotheek. Prima lunch.

www.debabbelaer.nl

De hoofdige boer in Almen

Op één van jullie fietstochten kom je vast en zeker een keer in Almen. Ze hebben er een prachtig buitenterras waar het in de zomer heerlijk zitten is. Ook binnen is het er gezellig en ze hebben een prima lunch.

www.dehoofdigeboer.nl

De Witkamp 

Als je op de fiets door Laren komt, ga dan zeker even langs bij de Witkamp in het centrum van het dorp. Zeer betaalbaar en goed eten. Je kunt er heerlijk in de serre zitten. Aan de overkant zie je de bakkerij van bakker Wijnand, een tweesterrenbakkerij waar je zeker langs moet gaan. Het standbeeld op he pleintje is van Albert Mol, oud inwoner van Laren.

www.witkamp.com

Landgoederen

Het gebied kent vele landgoederen waar je prachtig kunt wandelen. Vele zijn nog door particulieren bewoond waardoor de landhuizen niet van binnen te bezichtigen zijn.

Huis Verwolde in Laren

Dit landhuis is open gesteld voor publiek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Verwolde heeft een prachtig goed onderhouden tuin met zeldzame bomen. In de orangerie wordt koffie en thee geschonken en je kunt er heerlijk buiten zitten. Op het landgoed zijn routes uitgezet waaronder de "dikke boom route". De dikke boom is één van de oudste bomen in Nederland en bekend van het het liedje van Annie M.G.Schmidt "ik heb een tante en een oom die wonen in een eikenboom, een eikenboom in Laren".


adres: Jonker Emilelaan 4, Laren


Landgoed Ampsen

Net buiten Lochem ligt het landgoed Ampsen. Er zijn wandelroutes uitgezet. Het kasteel,is zeker de moeite waard om te zien maar helaas is het niet te bezoeken. In oktober kunt u het treffen dat er een jacht wordt georganiseerd. Er is dan een hardloper ingehuurd die de lucht van wild bij zich draagt. Kunst voor de jagers en de honden is om de buit te pakken te krijgen.

https://achterhoek.nl/Landgoed-Ampsen


adres : Laan van Ampsen 8a Lochem

Kasteel Vorden

Voordat je Vorden inrijdt, staat aan de linkerzijde kasteel Vorden. Het kasteel is in particuliere handen maar wel te bezichtigen. Bosloods 1873 is de horecagelegenheid die bij het kasteel hoort. Op het bijzonder sfeervolle terras en in de fraaie ambiance binnen kun je een heerlijk kopje koffie drinken en een uitstekend hapje eten. Er is op dit landgoed een wandeltocht uitgezet en het Pieterpad loopt er dwars doorheen.


https://www.kasteelvorden.nl/

adres: De Horsterkamp 8, Vorden 

Kasteel Hackfort

Zo'n 11 kilometer van Resort de Achterhoek ligt Kasteel Hackfort. Het kasteel wordt nog deels particulier bewoond. Het landgoed is vrij toegankelijk en eigendom van Natuurmonumenten. Men vindt er een horeca en een ruim terras en er zijn wandelingen uitgezet die zeker de moeite waard zijn. Naast het kasteel ligt een watermolen van omstreeks 1700. Deze is inmiddels weer in gebruik genomen.
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/hackfort/monument/kasteel-hackfort

adres: Baakselaan 8, Vorden 


Kasteel Ruurlo

Een kilometer of 12 verwijderd van landgoed Ruighenrode ligt kasteel Ruurlo dat dateert van 1326. Na die tijd is er veel aangebouwd waardoor het verschillende stijlen kent. Het kasteel is geheel gerestaureerd en eigenaar Hans Melchers heeft het kasteel ingericht met schilderijen van Carel Willink. Ook zeker de moeite waard om te bezoeken.


https://whichmuseum.nl/nederland/ruurlo/museum-more-kasteel-ruurlo

adres: Vordenseweg 2, Ruurlo

 


Stadjes

Het gebied kent diverse steden waaronder de bekende Hanzesteden, Zutphen, Doesburg en Deventer


Lochem

Lochem is een gezellig klein provinciestadje. Ze hebben er leuke winkeltjes en er is wat te doen. Je kunt er de kerktoren beklimmen wat een prachtig uitzicht oplevert over de omgeving. Er zijn vele leuke restaurantjes en er is ook een koffiespecialist waar je kunt genieten van vele bijzondere soorten koffie en thee. Loop ook eens binnen bij Lovink, de boekhandel in het centrum langs het plein.


Zutphen

Zutphen ligt vlakbij op zo'n 12 kilometer van Resort de Achterhoek. Bij de Zonnebloem linksaf en dan alsmaar rechtdoor. Zutphen is een oud hanzestadje aan de IJssel en heeft al vanaf 1190 stadsrechten. Op zaterdag is er de weekmarkt en dan is het gezellig druk. Het stadje heeft een prachtige oude stadsmuur en ook binnen die muren vind je er vele oude middeleeuwse gebouwen. Om het stadje beter te leren kennen is een stadswandeling aan te raden. Verder zijn er vele winkeltjes en leuke restaurantjes.
https://www.youtube.com/watch?v=qtV34j1Ba_I

Deventer

Ook Deventer ligt aan de IJssel en zo'n 25 kilometer van Lochem. Het is wat groter dan Zutphen en heeft ook een prachtige historische binnenstad met een enorm plein in het centrum. De stadswandeling is zeker de moeite waard om Deventer te verkennen. Half december organiseert men er het Dickenfestijn. In het oude deel van de stad. Het evenement is gratis. Als je door de straten wandelt waan je je in de tijd van Charles Dickens omdat honderden inwoners zijn gekleed als in de tijd van Dickens er straattoneel plaats vindt en de sfeer van de oude gebouwen je terugbrengt in een ver verleden. Reken wel op lange wachttijden want er komen jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers op af. 

https://www.dickensfestijn.nl/

Vorden

Resort de Achterhoek ligt aan de weg naar Vorden, het achtkastelendorp. Het dorp zelf is klein maar beschikt wel over veel horeca en winkels. Een prima startpunt om een fietstocht te beginnen. Fietsen zijn te huur bij de plaatselijke fietsenwinkel. De omgeving van Vorden is zeer bosrijk en heeft 8 landgoederen die grotendeels nog door particulieren worden bewoond. Kasteel Vorden ligt aan de rand van het dorp en is toegankelijk voor bezoek. Men heeft er een gezellig terras in de kasteeltuin waar koffie kan worden gedronken.

https://www.youtube.com/watch?v=AeafgQzZ_Jc

https://www.youtube.com/watch?v=4TSJfuwfU6s

Doesburg

Doesburg is één van de kleinere Hanzesteden gelegen aan de IJssel. Je vindt er o.a. de oudste horecagelegenheid van Nederland. Er zijn diverse musea waaronder het "Doesburgsche Mosterdmuseum". In de tweede week van juli vindt in Doesberg het grootste evenement uit de Achterhoek plaats: "Doesburg Binnenste Buiten". Het evenement is gratis en goed bezocht. Het is een unieke belevenis waar straattheater, muziek en show hand in hand gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=qcQsjQcAPmI
 
Er op uit

Fietsen 

De Gelderse Achterhoek heeft een prachtig coulissenlandschap met boerderijtjes, stadjes, schilderachtige zandpaden en geweldige vergezichten.

Het is dan ook zeer de moeite waard om tijdens je bezoek dit indrukwekkende landschap te leren kennen door het maken van fietstochten

Een overzicht van alle fietstochten in de Achterhoek is te vinden op:

www.fietsenwandelenachterhoek.nl

Hieronder vind je een aantal van onze ervaringen met diverse fietstochten die we hebben gemaakt en die we van harte aanbevelen

De achtkastelen route

De achtkastelenroute is een fietstocht waarbij je kennis maakt met de acht kastelen in de gemeente Vorden. De route kan worden opgepakt in het Grote Veld of bij De Wildenborch aan de Wildenborchseweg 20 7251 KG Vorden.

Het is een fantastische route door velden en bossen. De route is 33 km lang en zeer aan te bevelen.

De achtkastelen route filmbeelden

https://www.denederlandsetoerist.nl/achtkastelenroute-vorden/


Fietsroute Almen, Warnsveld, Lochem

Een mooie fietsroute die vlakbij Resort de Achterhoek opgepakt kan worden in het Grote Veld. In Almen heeft de Hoofdige Boer een prachtig buitenterras waar het goed toeven is. Vanuit Warnsveld kan nog even worden doorgefietst om Zutphen te bezoeken. Voor de route zie:

https://www.route.nl/fietsroutes/121356

Fietsroute Barchem, Ruurlo, Vorden, Lochem

Een prachtig gebied om te fietsen waarbij zeker de kastelen en de landgoederen die je passeert meer dan de moeite waard zijn.

https://fietsroutesinbeeld.nl/fietsroutes/gelderland/barchem

Rondje de Graafschap

Deze route is 62 kilometer en gaat door Lochem, Vorden, Bronkhorst, langs de uiterwaarden, Zutphen, Almen en de Lochemse Berg. De route kan worden gefietst door het volgen van de nummers op van de fietsknooppuntenroute.

De start vindt plaats op nummer 14 TOP de Zonnebloem. Fiets het park uit richting Zutphenseweg en je komt vanzelf bij de Zonnebloem.

Daarna volg je de volgende nummers : 50, 82, 85, 86, 89, 88, 87, 91, 90, 50, 43, 04, 78, 83, 79, 80, 77, 44, 45, 46, 16, 15, 13, 50, 90, 95, 96, 92, 94, 93, 62, 63, 64, 65, 59, 60, 53, 52, 14.

Lochem, Gorssel & More

Deze route is 50 kilomter en gaat door Almen, langs het Twentekanaal, , via Eefde, langs de IJssel naar Gorssel. Daar vind je het museum voor modern realisme ( MORE) waar de kunstverzameling van Hans Melchers is ondergebracht. Via de prachtige natuur en een afwisselend landschap kom je in het bourgondische dorp Laren en het Landgoed Verwolde met de dikste eik van Nederland. Je vervolgt de weg richting Lochem.

De start vindt plaats op nummer 14 TOP de Zonnebloem. Fiets het park uit richting Zutphenseweg en je komt vanzelf bij de Zonnebloem.

Daarna volg je de volgende nummers: 15- 16- 46- 45- 42- 41- 38- 34- 27- 32- 39- 33- 24- 23- 18- 17-15-14.

Blokje om Lochem, Exel, Laren en Grote Veld

Deze route is 29 kilometer en gaat door Lochem, langs de Berkelzomp waar je een mooie vaartocht op de Berkel kunt maken. Vervolgens langs Landgoed Ampsen, met kasteel en parkbossen richting Exel. De tocht gaat verder richting Laren. Even voorbij Laren staat Huize 't Ross dat lange tijd in bezit is geweest van de Ridders van Rappard. Je komt langs de Staringkoepel die je via het voetveer kunt bereiken ( zeker even bezoeken) Daarna kom je op het landgoed de Velhorst eigendom van Natuurmonumenten. Hier zijn diverse wandelroutes uitgezet. Via het Grote Veld kom je weer bij de Zonnebloem.

De start vindt plaats op nummer 14 TOP de Zonnebloem. Fiets het park uit richting Zutphenseweg en je komt vanzelf bij de Zonnebloem.

Daarna volg je de volgende nummers: 13- 12- 21- 22- 23- 18- 17- 16- 46- 82- 50- 14.

MTB-routes

Verspreid over de Achterhoek vind je een gevarieerd aanbod van bewegwijzerde MTB-routes ( Mountainbikeroutes). Inmiddels al meer dan 300 km door de bossen, de heide en het coulisselandschap langs prachtige kastelen en landgoederen.

outdoorachterhoek.nl


Wandelen

De Gelderse Achterhoek heeft een prachtig coulissenlandschap met boerderijtjes, stadjes, schilderachtige zandpaden en geweldige vergezichten.

Het is dan ook zeer de moeite waard om tijdens je bezoek dit indrukwekkende landschap te leren kennen door het maken van wandelingen.

Een overzicht van alle wandelingen in de Achterhoek is te vinden op:

www.wandelbeeld.nl

Hieronder vind je onze ervaringen met diverse wandelingen die we hebben gemaakt en die we van harte aanbevelen.

De Lochemse Bergroute

9 km lang

Start: parkeerplaats Lochemseweg 37, 7244RR Lochem naast HCR Bon'aparte

De wandelroute is duidelijk gemarkeerd.

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats naast het hotel. Je steekt de weg over en ziet een wit hek waar de route begint.

Het is meteen al een stevige klim maar wees gerust, het zwaarste deel heb je dan ook meteen gehad.

De route gaat door het bos maar ook door weilanden en akkers waarbij het uitzicht vaak fenomenaal is.Een zeer gevarieerd landschap.

Onderweg zijn er bankjes om uit te rusten en te genieten van het landschap. Aangezien de route dwars door bossen en velden gaat, kom je onderweg geen horeca- gelegenheden tegen dus is het verstandig om wat te drinken mee te nemen. De route eindigt weer bij Bon'aparte waar je jezelf kunt belonen met een hapje en een drankje. Voor foto's en beschrijving zie www.wandelbeeld.nl

Landgoed Ampsen

3,5 en 8,5 km lang

Start parkeerplaats aan de Ampsenseweg. Adres Laan van Ampsen 8a Lochem

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats rechts voordat je de oprijlaan van het kasteel oprijdt. Daar staat ook het bord met de wandelroutes.

Het kasteel is privébezit en niet te bezichtigen. De wandelroute loopt door een bosgebied met wat boerderijtjes. Er zijn bankjes geplaatst langs de gemarkeerde route. Lu Lin is een horenagelegenheid vlakbij het kasteel aan de Oude Lochemseweg 4. Voor foto's en beschrijving zie www.wandelbeeld.nl

Grote Veldroute

15,5 km lang

Start: Resort de Achterhoeke. Je gaat het park uit en slaat links af, daarna eerste weg links

De wandelroute ishelaas niet meer gemarkeerd en bestaat uit twee delen.

Resort de Achterhoek ligt in het Grote Veld. Je kunt dus de route beginnen vanaf het park.

De wandeling gaat voornamelijk door bosgebied, met heide en af en toe wat vergezichten. Het is zeker de moeite waard deze route te wandelen. Horeca vind je op Resort de Achterhoek . Voor foto's en korte beschrijving zie www.wandelbeeld.nl

Landgoed De Velhorst

Diverse afstanden

Start. Parkeerterrein aan de Lage Weg vanaf Resort de Achterhoek richting Almen

Berkelroute 6 km. Afwisselende route langs het landhuis, door het parkbos en langs het riviertje de Berkel

Rondje Velhorst 6 km Prachtige wandeling door de bossen van Velhorst en het onontgonnen Kienveen

Dagwandeling Velhorst 19 km Stevige dagwandeling door de Graafschap naar onder meer het landgoed 't Enzerinck en het Grote Veld

Velhorstroute-klein 1,5 km Korrte wandeling langs akkers, houtwallen, parkbos en een 5-roedige hooiberg.

Kasteel Hackfort

Start. Parkeerterrein Baakseweg 8 Vorden

Rondom het kasteel Hackfort zijn diverse wandelroutes mogelijk.

Kasteelroute 1,5 km, voert u door het stijlvolle parkbos rondom het kasteel

Berendpad 8,5 km volgt een deel van het oude kerkepad tussen kasteel en de dorpskern van Vorden

Veldenroute 3,5 km leidt u door het kampenlandschap ten zuiden van het kasteel

Tichelmanroute 5 km langs de gelijknamige boerderij, waar op voormalige landbouwgronden een amfibieënpoel is aangelegd

Hackfortroute 15 km ( deels bewegwijzerd).

Voor een indruk van de omgeving rond het kasteel zie onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=SwNLEIFRZeU

Kasteel Hackfort heeft een terras en horeca.

Golf en schouwburg

Lochemse Golf-& Countryclub De Graafschap

Verscholen in de bossen van het Grote Veld ligt de Lochemse Golf- & Countryclub. De Graafschap aan de Sluitdijk 4 in Lochem.

De ongeveer 1000 leden zorgen samen voor een gezellige en ongedwongen sfeer, waar iedereen zich snel thuis voelt. De leden komen uit de wijde omtrek van het Gelderse Lochem. Uiteraard is de gastspeler die op Resort de Achterhoek verblijft van harte welkom.

De baan sluit op een unieke manier aan op de natuurlijke omgeving. Je vindt er glooiende greens, houtwalletjes, mooie waterpartijen en heide. Maar ook bossen en uitdagende fairways, met strategisch geplaatste bunkers. De grote lengte van de baan maakt je spel tot een ware belevenis.

Een golfcourse voor de echte liefhebber dus. De baan staat niet voor niets hoog in de rankings van golfmagazines en organisaties.

www.lochemsegolfclub.nl


Schouwburg

Lochem heeft ook een schouwburg met daarin een filmhuis, een Stads Lounge en een evenementenlocatie

Films zijn terug in de schouwburg. Filmhuis Lochem programmeert elke maand een moderne kwaliteitsfilm, legendarische klassieker of prettige kinderfilm. Van Nederlandse documentaires, Europese arthouse cinema tot het beste van Hollywood.

De Stads Lounge heeft een eigen programma met live muziek onder de noemer Lochem Live, dance nights en cabaret. Voor een gezellige avond of middag voor een aantrekkelijke prijs.

Evenementenlocatie bij uitstek. Schouwburg Lochem is ook zeer geschikt als locatie voor productpresentaties, seminars en het houden van kleine congressen. Het ontvangen van grote groepen mensen zijn wij gewend en gastvrijheid is bij al onze medewerkers een tweede natuur.

Voor de agenda, kijk op:

https://www.schouwburglochem.nl/

Oosterwal 22 7241 AR Lochem